onsdag 6. oktober 2010

Ti nordnorske ord og uttrykk

Det er en morsom debatt i VG. Statssekretær Roger Ingebrigtsen får kjørt seg, fordi forsvarsminister Grete Faremo ikke gikk god for en uttalelse han hadde gitt i forbindelse med statsbudsjettet. Nord-norske opposisjonspolitikere prøver å score billige poeng på regjeringen.

Nordlendinger, altså personer fra Finnmark, Troms og Nordland – ifølge sangen til Unit Five, legg dere flate; vi har en fargerik dialekt og bør fremheve det rike språket.

Det er kanskje nordlendingene som er årsaken til at vi har et parlamentarisk språk på Stortinget, slik at ingen av representantene sørfra skal føle seg støtt.

Noen eksempler fra vennekretsen:
Søringen sier: Tulling.
Nordlending sier: Forbanna idiot.

Søringen sier: Full
Nordlendingen sier: Maurings.

Søringen sier: En stor fisk.
Nordlendingen sier: En helvetes stor torsk.

Søringen sier: Reis til en betydelig varmere plass.
Nordlendingen sier: Reis til helvete.

Søringen sier: Det er varmt ute.
Nordlendingen sier: Blir d varmare no, så fløtte æ.

Søringen sier: Det lukter lodde.
Nordlendingen sier: Her lukte d pæng.

Søringen sier: Kampen var dårlig.
Nordlendingen sier: Satan, førr en skitkamp.

Søringen sier: Subsidier.
Nordlendingen sier: Tilbakeføring av verdier.

Søringen sier: Skal du være med hjem å se frimerkesamlingen min.
Nordlendingen sier: Skal vi pule.

Søringen sier: Hjemmelaget vin.
Nordlendingen sier: Hjæmbrent.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg elsker det nordnorske språket og uttrykkene. Det er så eksotisk. Et eneste ord eller uttrykk kan fortelle en hel historie. De andre norske dialektene blir tamme i sammenligning.

Anonym sa...

Prøv å spør en fra Finnmark om han e nordlending...

Anonym sa...

Vell, de fleste av de stemmer iallefall fra der jeg vokste opp. Maurings (full) har jeg aldri hørt før da. Må være noe Nordland greier. Vi sier "Dritings" i Kirkenes (øst-finnmark).

Og istedet for "stor", sier vi "svær" (uttalles: scvær, eller noe sånt:p)

Vi bruker ikke ordet "reis", men "Dra".

"Nordlendingen sier: Skal vi pule." Haha, den har jeg hørt folk bruke mange ganger:p Den er skikkelig nasty:p Kunne aldri brukt den selv da:/

Er lenge siden jeg flytta fra Kirkenes. Da jeg så denne posten, så tenkte jeg på hvor mye dialekten min har forandret seg over åra. Snakker ikke som de gjør der oppe lengre. Noen ord sitter igjen da, men de fleste er borte. Ikke banner jeg mye heller. Vet ikke om jeg savner den dialekten eller ikke. Den høres bare rar ut i dag om jeg hører etter. Men det var jo sånn jeg pratet da jeg vokste opp:p Vell, nesten sånn i alle fall.

Solvik sa...

Anonym - 6. oktober 2010 22:36:
Ja, har spurt.
Unit Five, ei gruppe fra Hammerfest i Finnmark, har besvart spørsmålet:
http://www.youtube.com/watch?v=WuNZhh0rCgM

Anonym sa...

"Prøv å spør en fra Finnmark om han e nordlending..."

Eller, helst ikke. Det er en fornærmelse for de som bor i Finnmark om du spør om det, eller om du blander de alle sammen som en. Seriøst, alle er ikke fra Nordland. Det finnes andre landsdeler der oppe også. Men folk ser ikke ut til å forstå det. En Nordlending er fra Nordland. En Finnmarking er fra Finnmark. Det er like absurd som om noen sa at Finnmarkinger og Trøndere er samme ulla.

Samantha sa...

Er uttrykkene 'stramt budsjett' og 'gigantiske utfordringer som ikke vil bli løst i 2011' spesielle for folk nordfra? I think not. Det Faremo mener er vel at statssekretæren glemte at han er politiker og kom til å uttale seg uten å pakke sannheten inn i politisk svada? I motsetning til henne selv, som er sørlending?

Anonym sa...

Joda, man kan kalles Nordlening selv om man er fra Troms eller Finnmark. På samme måte som folk fra Østlandet er Østleninger, Vestlandet - Vestleninger og Sørlandet - Sørleninger. Er selv fra Troms og er Nordlening. :)

Anonym sa...

-forbanna fjøsnisser. bør forståes i alle landsdeler

orkan sa...

Ang begrepet nordlending. En problemstilling som alltid dukker opp med jevne mellomrom. Regner med det stort sett er folk fra Nordland som har problemer med dette? Vi har jo feks Sørlending/sørlandet, Østlending/østlandet og Vestlending/vestlandet, uten at det hverken er noen kommuner ellet fylker med disse navnene. Hypotetisk: Om feks Haugesund hadde hatt/tatt navnet Vestlandet, ville da Bergensere ikke kunne si at de er vestlending? Altså at de kommer fra vest i landet? Selv i notatene fra grensegangen mellom norge/sverige gjort av major Peter Scnitler fra 1751 blir begrepet nordlening konsekvent brukt om personer fra Nordland og Troms. Finnmark er definert som der finnene/samene bor. Er nok også litt derfor finnmarkinger ofte vil bli kalt finnmarkinger. Men kjenner nordlendinger også fra Finnmark. Synes ikke det er så rart siden de tross alt kommer fra LENGST nord i landet ;-)