mandag 18. oktober 2010

Møkklei formyndere!

Dersom helsedirektør Bjørn-Inge Larsen får det som han vil, vil aldersgrensen for å kjøpe tobakksvarer bli 20 år.

Det betyr i praksis at mange personer kan være kommunestyrerepresentanter, ordførere og stortingsrepresentanter, uten å være voksne nok til å kjøpe tobakk. Jeg håper leserne og helsedirektøren ser at dette skurrer.

Det er VG som omtaler en rekke forslag fra helsedirektøren.

Det er rart han ikke foreslår forbud mot fødsler; vi kommer jo til å dø.

Fy f… jeg er lei av formyndere, altså personer som vil ta valg på vegne av andre personer. Hvis det mot formodning er et liv etter døden, nekter jeg å stå opp. Jeg klarer ikke nye tiår med ulike forbud.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så lenge staten stiller opp med gratis helsevesen, trygdesystem, etc, så er det helt logisk at de som utsetter seg selv for stor risiko ved å røyke, drikke mye eller spise usunnt må betale litt mer inn.

Alternativet er at man slipper alt fritt, men også lar folk selv ta ansvaret for å være sikret økonomisk mot de sykdommene slikt kan lede til.

Så blir det opp til forsikringsselskapene å vurdere om de vil ta med røyking, overvekt og alkoholforbruk i prising eller begrensninger når de lager forsikringsprodukter.

Frihet er bra, men bare når den kommer ned ansvar. Frihet uten ansvar fører bare til uannsvarlig oppførsel.

Solvik sa...

Anonym, helsevesen, trygdesystem osv, er ikke gratis. Vi betaler fantastisk mye i skatter og avgifter for de såkalte gratistjenestene. I tillegg bruker politikerne oljepenger for å sluttfinansiere driften av staten. Vi har en velferdsstat, men vi betaler jaggu meg prisen for den.

En studie fra Nederland viser at de usunne subsidierer de sunne. Undersøkelsen ble omtalt i Norge, blant annet på Liberaleren og hos Minerva. Lenke: http://www.plosmedicine.org/article/info:doi/10.1371/journal.pmed.0050029

Jeg har sans for personlig ansvar over egen helse, eller slippe alt fritt som du skriver i kommentaren. Det vil være rettferdighet i praksis, men et slik system forutsetter at borgerne får beholde egne penger. Det betyr at skattetrykket må reduseres drastisk.