onsdag 25. februar 2009

Brustad-bua består

For meg og andre liberalister, handler forbruk om hva vi har lyst på, om muligheten til å velge. Det handler om å tilfredsstille borgernes lyst til å handle ulike varetyper til alle døgnets tider. Det handler om at folk ønsker variasjon og nye muligheter. Dette behovet har drevet mennesker fremover siden vi begynte å steke kjøtt. Kombinert med en konkurransesituasjon der driftige entreprenører har kunnet tilby mennesker nye produkter, har dette ført menneskeheten fremover i retning mot der vi er i dag. Aldri har menneskene levd lenger og hatt et bedre liv. Døgnåpne butikker syv dager i uken er et naturlig skritt i retning av et sivilisert samfunn. Å regulere butikkenes størrelse og åpningstider, er et overgrep mot eiendomsrettigheter og mot borgenes valgmuligheter.

Dessverre ønsker stortingspolitikerne å bevare Brustad-bua og regulere åpningstider. Kun Fremskrittspartiet gikk inn for full liberalisering da Odelstinget behandlet saken på tirsdag. Høyre og Venstre ville se nærmere på bestemmelsene, uten at jeg synes det er godt nok.

Næringsdrivende i Nordkapp har det litt enklere enn næringsdrivende på andre plasser. Fylkesmannen i Finnmark har definert Nordkapp som et turiststed, noe som medfører at butikkene har muligheter til å holde åpent på søndager.

Ingen kommentarer: