onsdag 15. september 2010

Problemet med prinsesse Märtha Louise, er arverekkefølgen

Kronprinsen har i dag, ifølge VG, sagt mye pent om prinsesse Märtha Louise. Jeg har ikke funnet seriøse medieoppslag der fremtredende politikere, skribenter, journalister eller professorer, kritiserer Märtha Louise som person. Kritikken rettes mot monarkiet og mot at prinsessen er tronearving, nummer 4 i arverekkefølgen.

Det er problematisk at personer som arver makt og som blir finansiert av skattefinansierte budsjett, har meninger og holdninger som kolliderer med det mange borgere mener. Det har til nå vært liten debatt om dette, fordi representantene i kongehuset stort sett har meninger og holdninger som faller i smak hos befolkningen. Sånn sett er det berikende for ordskiftet at Märtha Louise skiller seg ut.

Det er mange i Norge som tror på merkelige ting, fra å tro på gud til å tro på grønne vesener fra andre planeter. Gode fantasier blir akseptert uten et høyt støynivå. Å tro er rett og slett en frihet. Märtha Louise ville hatt denne friheten, uten massiv kritikk, dersom hun ikke var nummer 4 i arverekkefølgen.

For øvrig hadde jeg debatt i hjemmet om kongehuset. Familien er, av en eller annen merkelig grunn, fortsatt tilfreds med medlemmene i kongefamilien.

Ingen kommentarer: