fredag 16. mai 2008

Trudy får bevis!


Lars Helge Jensen, Høyres gruppeleder i kommunestyret, hevdet fra talerstolen at liberaliseringen av alkoholpolitikken ikke har ført til større problem. Han er selvsagt på linje med undertegnende som jobbet for en liberal alkoholpolitikk på 90-tallet i Nordkapp kommunestyre.

SV-politiker Trudy Engen spurte fra talerstolen om Jensen hadde bevis for sin påstand om at en liberal alkoholpolitikk ikke medførte problem. Hun la til at hun var overbevist om at økt tilgjengelig gir økt konsum.

Jensen la ikke frem et bevis for kommunestyret, men Trudy Engen skal få et soleklart bevis for at det ikke er automatikk i hennes påstand.

1980 var det 2257 plasser som hadde bevilling for øl, vin og/eller brennevin i Norge gjennom bevillinger fra kommunene. I 2000 var dette tallet 6600. Hvis påstanden om at økt tilgjengelighet gir økt konsum stemmer, skulle forbruket i 1980 ha vært betydelig lavere enn i år 2000. Det var det ikke. Ifølge tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS, drakk hver nordmann 5,98 liter alkohol i 1980, mens dette tallet var 5,60 liter tjue år etter. Det betyr at en ikke automatisk kan sette likhetstegn mellom tilgjengelighet og konsum slik mange motstandere av en liberal alkoholpolitikk gjør. Mange andre komponenter må inn i regnestykket enn utsalgs- og skjenkeplasser.

Mer om norsk alkoholpolitikk finner du på SIRUS. Dette er et statlig organ som forsvarer Norges restriktive linje når det gjelder rusmidler, men av og til kommer det noen godbiter som liberalister kan bruke.

(Foto: Radionordkapp.no)

Ingen kommentarer: