lørdag 27. desember 2008

Turnrevyen – høyretanker i praksis

Jeg elsker Turnrevyen. Det er en fin tradisjon. Nei, la meg si det sterkere: Det er en sinnssyk flott tradisjon i Honningsvåg. Romjula hadde vært kjedelig uten revyforestillinger og revymiljøet.

Turnrevyen er høyrepolitikk satt i system. Stusser du over den påstanden? Tja, la meg forklare hva jeg mener.

Turnrevyen er i privat regi, uten offentlig innblanding. Unntaket er skjenkebevillingen og leien av samfunnshuset ”Turn”. Skjenkebevillingen er i utgangspunktet unødvendig. HT & IF kunne fint skjenket øl, vin og brennevin uten en spesialtillatelse fra Nordkapp kommune. Samfunnshuset Turn var Honningsvåg Turn & Idrettsforenings eiendom tidligere. Dessverre har kommunen overtatt bygningen. Den norske alkoholpolitikken og kommunens stormannsgalskap når det gjelder bygningsmasse, har ikke heldigvis ikke ødelagt det private initiativet i Honningsvåg by.

Revyaktørene og mannskapet som bidrar til Turnrevyen, stiller opp helt frivillig. Inntektene går til barn og ungdommer i de forskjellige gruppene. Revyforestillingene er en voldsom dugnad som finansierer annen dugnad i regi av foreningen. Turnrevyen er en viktig del av frivillig sektor som politikerne gir for dårlige rammevilkår gjennom et strengt lovverk, blant annet lotteriloven. Når staten blir større, får frivilligheten og privat sektor dårligere vilkår. Det er èn av mange grunner til at Høyre vil sette grenser for politikk. Frivillig sektor er for viktig til at vi bør la politikerne ødelegge frivilligheten.

Også høyrepolitikere er forskjellige. Noen av oss vil redusere statens størrelse mye, for å ta vare på private aktører og privat initiativ. Andre er mer moderate. Fellesnevneren er likevel at vi forstår at organisasjoner som HT & IF er viktige, for å få samfunnet til å gå rundt.

Takk til Turnrevyen for en fantastisk forestilling! Takk til frivilligheten som i sosialdemokratiske Norge jobber i motvind.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det kunne jo være interssant å dvele litt ved aktørene i Turnrevyen.
Disse ildsjelene som stiller opp og gleder andre på den forblåste øya fullstendig uten lønn for strevet.
Fantastiske mennesker alle sammen (meg selv inkludert:-)), og dersom du leter etter likhetstrekk mellom dem vil du fort oppdage at de er temmelig forskjellige alle sammen.
Det som imidlertid er påfallende er at de aller fleste av dem befinner seg på midten eller godt ut på venstresida rent politisk.

Frivillighet og dugnadsånd er ikke akkurat det man kan tufte høyrepolitikk på.
Der er nemlig alle opptatt av å mele sin egen kake noe som forklarer deres fravær på alle arenaer der det ikke er gevinst å hente direkte eller indirekte.

Hadde Turnrevyen dreid seg om Høyrepolitikk ville den på et tildig tidspunkt vært ledet av en eller annen "Grunder" som etter å ha tynet penger og innsatsvilje ut av de frivillige og lokalmiljøet, ville satt seg på første fly til Spania eller lagt ned prosjektet og startet noe nytt og fancy (litt dårligere) men med ennå mer penger tilbake til toppen!

Bare som en saklig kommentar så klart :-) Påstanden var liksom litt for tullete til å få stå uimotsagt!

Solvik sa...

Revymiljøets tradisjoner på Magerøya er først og fremst en stor dugnad for å finansiere annen drift i organisasjonene. Hadde ikke HT & IF, Honningsvåg Musikkforening og korpset i Nordvågen trengt penger til aktivitetene, ville ikke Magerøya hatt revyer i så stor grad som det som er tilfellet i dag. Når behovet for ressurser minker, forsvinner en del av dugnadsånden. Eksemplene kan være revyoppsetninger som Magerøya har mistet de siste 20 årene.

Skattefinansierte overføringer er galt, fordi skattebetalere må betale for tilbud dem ikke benytter. Like viktig er det at det kan ødelegge for frivilligheten. At ildsjelene stiller opp for å glede andre, er bonusen i frivillig sektor.

Revymiljøet er bare en liten del av frivillig sektor i Nordkapp. Idrett er en annen del som er svært viktig for lokalsamfunnet.