fredag 5. oktober 2007

Kommunepolitikerne fikk ikke hjelp av regjeringen

Avtalen som Arbeiderpartiet prøver å inngå med Høyre og Fremskrittspartiet er ikke verdt papiret den er skrevet på. Statsbudsjettet for 2008 viser at det kommer til å bli klare avtalebrudd på viktige punkt i Nordkapp.

Partene har ikke skrevet under avtalen, men partiene er enige om innholdet. I utgangspunktet er jeg positiv på grunn av avtaleteksten som betyr en dreining av politikken. Den politiske kursen blir lagt til høyre for dagens kurs som er svært langt til venstre på den litt tørre, kjedelige og ikke helt troverdige skalaen.

Eller avtale og avtale. I Høyre kalles dokumentet for en avtale. Det samme sier Fremskrittspartiet. Kristina Hansen, som sannsynligvis blir kommunens neste ordfører, kaller samarbeidet mellom de omtalte partiene for en villighetserklæring. Hva huleste er en villighetserklæring? Ting tyder på at Fremskrittspartiet og Høyre blir lurt trill rundt av Arbeiderpartiet. Villighetserklæring er det ingen ting som heter, heller ikke når Kristina Hansen skal samle støtte i eget parti for samarbeid med Fremskrittspartiet og Høyre. Hvis Arbeiderpartiet egentlig ikke bryr seg om et samarbeid, vil Nordkapp største parti samle støtte hos SV i kommunestyret. Det betyr at FrP og Høyre taper på hvert eneste punkt, og kommunen er på tur til å bli kjørt i grøften.

Statsbudsjettforslaget for 2008 har ikke gjort det lettere for partiene å følge avtalen eller villighetserklæringen. En utregning som Radio Nordkapp har publisert viser at politikerne må kutte mange, mange millioner kroner. Det ble bråk da mellomtrinnet ble flyttet fra Nordvågen og Kamøyvær. Det betydde innstramninger på litt over 1 million kroner. Hvordan i all verden skal kommunestyre klare å kutte 15 million, 17 eller 19 millioner kroner for å ta noen realistiske tall for å oppnå målsetninger? Selvfølgelig umulig dersom politikerne, fra samtidlige parti, ikke setter grenser for politikk. Avtalen eller villighetserklæringen er ikke verdt papiret den er skrevet på, og Nordkapp kommune nærmer seg ROBEK-klubben med storskritt.

Ingen kommentarer: