fredag 25. januar 2008

Ja-stemplet visner

I morgen, lørdag 26. januar, er det klart for en ny sparkefest i Honningsvåg. Mange av festdeltakerne vet sannsynligvis ikke at kommunen har strammet inn skjenkepraksisen, og at festen blir avsluttet en time tidligere enn vanlig. Eller avsluttet og avsluttet. På grunn av kommunens nei til søknaden om skjenking til sluttet lag til klokken 3, vil mange forsvinne på privatfester. Der blir det drikking i ukontrollerte former. Det som skulle være et virkemiddel fra rådmannen for å få mindre fyll, kan fort resultere i det motsatte. Skjenking på et utested er god alkoholpolitikk. Drikking hjemme kan fort bli et mye verre alternativ for de som tenker på konsum og støy.

Det som skuffer meg er at Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet har en avtale om å være en ja-kommune. Likevel fikk Corner nei på sin søknad om utvidet skjenketid. Politikerne sov da kommunestyret behandlet de alkoholpolitiske retningslinjene for kommende periode tidligere i år. Å videreføre dagens forskrifter er et brudd på avtalen om å være en ja-kommune. Alkoholloven åpner for skjenking til klokken 03:00.

Corner overlever at det kun blir skjenking til klokken 02:00 på sparkefesten. Lokalsamfunnet overlever helt klart et par privatfester, men kan politikerne leve med det ene løftebruddet etter det andre ovenfor velgerne? En valgoppslutning på under 60 prosent, en oppslutning som har vært stabilt lav lenge, kan tyde på at velgerne er lei av politikere som lover og lyg.

Ingen kommentarer: